Istoricul Localitatii

Istoric- Localitatea Romanu s-a infiintat in anul 1882 prin improprietarirea locuitorilor din anul 1879 si 1882 pe tirlele "Ciaunarii" facand parte din teritoriul satului Scorfaru Nou.

Catunul Oancea facea parte din teritoriul localitatii Latinu. Pe locul "Putul lui Oancea" au loc primele asezaminte prin improprietarirea din anul 1897 a 157 Iocuitori. Denumirea de Oancea vine de la un cioban ce pe vremuri avea "Putul lui Oancea si strunga langa put" insa locuitorii continuau sa-si zica Tivgeni.

    Satul Romanu se ridica langia movila "Ciaunari" pe tarla "Platica" la 2 km. de o vale care adeseori era umpluta cu apa din revarsarile Buzaului cand se prindea mult peste printre care platica de unde valea si tarla si-au luat numele-in interiorul comunei sunt 12 strazi bine alineate, purtand diferite nume istorice si doua piete fara nume. Localul Primariei este construit in anul 1897. Populatia comunei in anul 1905 era de 1570 suflete. Biserica Parohiala avea patronajul "Sfintii Voievozi" si s-a contruit in anul 1880. Scoala s-a infiintat in anul 1883 iar cu local propriu in 1890. Biblioteca s-a infiintat in 1891 si avea 114 volume.

    Prin localitatea Romanu trece drumul DJ 221 spre directia Braila si spre corn Gemenele la 8 km. Prin Drumul comunal nr.2 se ajunge la satul Oancea situat la o distanta de 6 km.

    Teritoriul comunei Romanu se invecineaza la nord cu teritoriul comunei Maxineni,la est cu teritoriul comunei Silistea, la sud cu teritoriul comunei Tudor Vladimirescu, iar la vest cu teritoriul comunei Gemenele si Scortarul Nou.

    Cadrul natural-Teritoriul comunei Romanu se incadreaza din punct de vedere geomorfologic in unitatea Campia Briilei, altitudirea medie este de 25 m. Fata de Baragan, in care predomina cimpiile inalte, aceasta campie este joasa,cu multe albii parasite, solurile sunt aluviale spre deosebire de cele din Baragan, care sunt de tip cernoziom formate pe loess. Clima este temperat-continentala, caracterizata de variatiile mari de temperaturi intre vara si iarna. Temperatura medie multianuala este de + II grade celsius, vantul dominant sufla cu intensitate moderata pe directia NE. Nivelul panzei freatice este situat la adancimi cuprinse intre 3-10 m, uneori mai mult de 10 m Pamantul loessoid uscat prezinta sensibilitate la umezire pronuntata si se incadreaza in categoria terenurilor de fundare slaba care necesita masuri de imbunatire in vederea fundiirii directe a construtiilor. Din punct de vedere seismic, teritoiul se incadreaza in zona seismica "C".

    Teritoriul comunei Romanu ofera un teren pentru dezvoltarea agriculturii ca fundatie economica de baza,cu profil complex, dominat de producfia de cereale, plante tehnice si cresterea animalelor - Pe teritoriul comunei Romanu satul Romanu functioneaza un numar de 74 societati agricole si un numar de 21 societati cu profil comercial iar pe raza satului Oancea functioneaza un numar de 2 societati agricole si un numar de 4 societiti cu profil comercial. In conformitate cu Legea nr.300/2004 mai functioneaza un numar de 12 asociatii familiare si persoane fizice cu servicii complexe de de agricultura, comert si prestari servicii. De asemenea mai functioneaza cate un cabinet medical uman si o farmacie.

Saturday the 20th. Joomla Template Maker. Pentru Comuna Romanu
In curand pe Facebook
Cauta pe Google.ro